torsdag 11 oktober 2018

Digitala samtal - Helt rätt i tiden


Nyligen genomförde vi en utbildning om rådgivning och stöd på nätet via videosamtal och chatt. Deltagare var socialsekreterare från familjehemsvården med gruppledare tillsammans med socialsekreterare med ansvar för andra former av heldygnsplaceringar av barn och unga samt deras gruppledare. Utbildare var Tanja och Daniel från Trygga relationer som ni kan se på bilden.

 
Bakgrunden till utbildningen är ett projekt via Tillgänglighetsmiljonen där vi tänker att vi med hjälp av dagens teknik främjar en ökad tillgänglighet och delaktighet i vården för placerade barn och unga.  Dessutom på ett sätt som ofta passar dagens unga i dag men som framför allt kanske passar de placerade barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser lite extra. Deras familjehem får ett mer tillgängligt stöd och vägledning vilket ökar kvaliteten, säkerheten och tryggheten för vården av barnen.

 
Det blev en uppskattad utbildning i vilken deltagarna visade en ambition om att få till en bättre kommunikation. Trots att vi alla inte tillhör samma enhet i vardagen så samarbetade vi som grupp med varandra på ett bra sätt och var nyfikna och öppna för att prova på tekniken vid videosamtal och chat.

 
Vad tyckte då de som var med?
  • Utbildningen var väldigt lärorik och jag tog med mig samtalsmetodiken, där vi ska följa en röd tråd i samtalet från början till slut för att få till ett bra samtal. Vi fick också bra tips och råd för hur vi ska föra de "tyngsta samtalen". Det var även nyttigt att påminnas om att föra en metakommunikation – att samtala om samtalet.
  • Intressant, nytänkande och lärorikt. Det gav mig inspiration till ett nytt sätt att samtala med barn, ungdomar och familjehem.
  • Det var en spännande och inspirerande utbildning som känns helt logisk och rätt i tiden och vi är sugna på att sätta igång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar