onsdag 5 september 2018

Förväntan är alltid stor-Familjehemmens dag 2018


I samarbete med Stockholms Stad med kranskommuner hade vi i söndags Gröna Lundsdagen för våra placerade barn och ungdomar och deras familjehem.


I år var vi 23 kommuner som anmält oss till denna dag där alla placerade barn och ungdomar och deras familjehem är huvudpersonerna. Halv 10 börjar de första komma in. Förväntan är alltid stor. Våra barn och ungdomar utmanar, och utmanas av, övriga i familjen att åka olika läskiga attraktioner.


För många är det skönt att se att de inte är ensamma om att inte bo hos sina föräldrar. Att många som är där fram till klockan 12 är precis som de själva – ett barn eller en ungdom som inte kan bo hos sina föräldrar utan bor hos andra föräldrar, med eller utan egna barn. Andra tänker inte ett dugg på det – de vill bara vara först i kön till favoritattraktionen och vara den som vågar mest.


De biologiska barnen i familjehemmen tycker också det är bra att se att det är fler än dom som delar sina föräldrar med någon som inte kan bo hos sina egna föräldrar. Andra tänker inte dugg på det – de ser barnet som vilket syskon som helst. Och vill vara först i kön och den som vågar mest.


En del av våra placerade barn och ungdomar är erfarna besökare av Familjehemmens dag på Gröna Lund och har tillsammans med sina familjehem stämt träff med syskon som bor i ett annat familjehem eller ett tidigare jourhem.


Att barnen och ungdomarna är såväl tuffa som sårbara vet vi och idag får de visa båda delarna när de åker i Ikaros, Djurkarusellen eller Fritt fall. Våra familjehem och deras biologiska barn ser till att dagen blir ett gemensamt minne då de åker med i attraktionerna. Fast de egentligen kanske varken vill eller vågar. Men de gör det. För de vet att våra barn och ungdomar vill att de ska vara med på detta.


Det som är så roligt när man jobbar denna dag är att få träffa alla i familjehemmet. Våra placerade barn och ungdomar, familjehemmets egna barn och familjehemsföräldrarna och se hur alla har lika stora förväntningar, oro inför olika åk man lovat varandra och glädjen inför dagen.


För oss som jobbar med er alla är det så otroligt roligt att få träffa er i en annan miljö än familjehemmet och kontoret. Jättestort tack till alla barn, ungdomar och familjehemsföräldrar för att ni även gav oss en bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar