onsdag 1 juni 2016

En ny resa inleds, hembesöket


I den här berättelsen fortsätter vi följa ett familjehem och framförallt en familjehemsmamma i tankar och känslor från placering och vidare på deras resa…

Note to my self: kom ihåg att visa din uppskattning till dem som hjälper andra! Jag känner mig lyckligt lottad som har ett nätverk runt omkring mig som ställer upp när det kör ihop sig i familjepusslet. När det ska till med en invänjningsperiod med Mini och jag kommer vara borta i princip två veckor så ska det vanliga pusslet lösas som vanligt för alla hemma. Mormor E, min mamma, som är pensionär kommer att hjälpa till med att pussla lika så mina svärföräldrar och så även min pappa. Utan dem hade pusslet varit svårt då mannens jobb just under denna period kräver hans närvaro på jobbet mer än vanligt, typiskt. Men man kan ju inte styra allt i livet.

Hembesöket
Dagen för hembesöket med biologfamiljen kom och fungerade efter omständigheterna bra. Barnen var i skolan resp. förskolan och mannen och jag tog emot hemma. Det var nervöst innan de kom och jag tittade ut flera gånger från fönstret för att kunna få en första titt på dem innan de ringde på dörren. När det väl var på plats så rullade det på. Försökte hela tiden tänka på att vara ödmjuk då de är föräldrar som måste lämna ifrån sig sitt barn. Tryckte undan alla egna tankar och känslor för att senare kunna ventilera med min uppdragsgivare.

Stöd i situationen
Det känns mycket skönt att ha träffat biologföräldrarna innan placering och trevande påbörjat en relation. Hur relationen kommer att bli vet ingen bara att det krävs tålamod, öppenhet och ödmjukhet för att få det att fungera. Både familjehems- och barnsekreteraren var med under besöket och det var skönt då de fick styra samtalen och besöket. Man behöver alltid ha någon att luta sig emot. 

Samla tankarna
När alla hade åkt kände jag mig alldeles slut och tom. Mannen var tvungen att åka tillbaks till jobbet och jag hade en timme innan första barnet skulle börja trilla hem från skolan. Jag lastade hunden i bilen och åkte iväg till elljusspåret och gick en snabb tyst promenad. Njöt av att vara helt själv en stund och försöka rensa hjärnan från alla intryck dagen hade gett. Låter tankarna snurra: Vad tyckte de egentligen om oss? Shit att jag inte hade hunnit putsa fönstren… Syntes det att jag var nervös? Åh, varför sa jag så där…

Livet rullar på
Sen iväg till förskolan och hämta barn och det vanliga livet rullar åter igen på. Jag har fått huvudvärk men det är bara att bita ihop. Läxor, laga middag, plåstra Liten som ramlat och skrapat knät och utrycker högljudd, över hela kvarteret, sin besvikelse över att man inte får äta glass innan maten. Stor som undrar om vi kan beställa kläder från Internet NU! Mellan som undrar om pappa inte kommer hem snart och plötsligt står han där i dörren med ett leende och säger: Hoho, jag är hemma nu! Vad kan jag göra? Barn som tjoar – Pappa!
Och jag ler lite trött tillbaka och säger: I vilken ände vill du börja?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar